Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fondue recepty

1. 10. 2010

Ženevské fondue

Ingredience: 3 žloutky, 125 ml šlehačky, 125 ml bílého vína, 500 g ementálu, pepř, strouhaný muškátový oříšek, sůl

Příprava:
Ušleháme žloutky, šlehačku a bílé víno a směs ve fonduovém kotlíku uvedeme na plotýnce do varu. Ementál nakrájíme na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouháme, postupně přidáváme do kotlíku a za stálého intenzivního míchání rozpouštíme na mírnémohni (NEVAŘÍME!), až vznikne hladká, krémová omáčka. Omáčku ochutíme mletým pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a solí. Fondue udržujeme horké na ohřívači. Přílohy: bílý chléb nebo pečivo.

 

Sýrovo-cibulové fondue

Ingredience:
2 lžíce másla, 1 velká cibule, posekaná nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2/3 hrnku zakysané smetany, 2 hrnky strouhaného sýra Gruyére, 2 hrnky nastrouhaného sýra Cheddar, 2 lžíce nasekané pažitky, pepř

K namáčení: malé vařené brambůrky a klobásky

Příprava:
1. Rozpustíme máslo ve velké pánvi, přidáme cibuli a vaříme 4-5 minut nebo dokud není měkká, ale nikoliv hnědá.
2. Vmíchejte mouku, přidejte zakysanou smetanu a vařte 2 minuty. Přidejte sýry a pokračujte ve vaření, za průběžného míchání dokud není hmota jemná a hladká.
3. Přidejte pažitku a ochuťte pepřem. Nalijte do kotlíku na fondue a podávejte s malými vařenými brambůrkami a klobáskami.

 

Holandské fondue

Ingredience:
česnek sůl máslo pivo 3 dcl pepř kayenský mouka kukuřičná gouda 500 g

Postup:
Ohnivzdornou mísu vymastíme máslem, naplníme sýrem a pivem a velmi pomalu zahříváme, až se sýr roztaví. Do takto připravené směsi přidáme utřený česnek, sůl, pepř, mouku(lžíci) rozmíchanou ve lžíci piva a mícháme do zhoustnutí. Foundue udržujeme stále teplé na lihovém vařiči uprostřed stolu.